dimarts, 13 de gener del 2009

Wikipedia

Els companys que ens han presentat la wikipedia ens han facilitat la següent informació:

"La Viquipèdia és una enciclopèdia digital que ha estat creada a partir de la col·laboració dels diferents usuaris de la pròpia pàgina. Moltes d’aquestes persones contínuament estan treballant per millorar la informació que es troba a la Viquipèdia, realitzant-hi diferents canvis al llarg del dia que s’emmagatzemen en els diversos historials de cada article, com també a la pàgina de canvis recents. Tots aquells articles que no són apropiats segons la normativa de l’enciclopèdia són eliminats.

És una enciclopèdia lliure ja que tothom hi pot accedir i participar-hi activament a través de la tecnologia wiki.


Tres característiques essencials:

a) És una enciclopèdia, entesa com suport que permet la recopilació, l'emmagatzematge i la transmissió de l'informació de forma estructurada.

b) és un wiki, pel que, amb petites excepcions, pot ser editada per qualsevol.

c) el seu contingut es obert i utilitza la llicencia GFDL.

Qui la va crear?
La va crear Jimbo Wales i Larry Sanger el va ajudar. Van crear el projecte el 15 de gener de 2001 per completar la enciclopèdia Nupedia, una enciclopèdia escrita únicament per experts.



Com s'actualitza?


Pot actualitzar tothom. Es pot editar sense haver-te de registrar com a usuari, o bé si et registres. Per editar o crear un article existeixen unes normes que tothom ha de complir per aconseguir l'objectiu de crear una enciclopèdia lliure i fiable. Viquipèdia no té una estructura jerarquitzada per fer complir aquestes normes, l'únic és que hi han usuaris que són administradors, aquests usuaris tenen la possibilitat de esborrar, bloquejar un article i fins i tot fer fora un usuari per vandalisme.

Qui la pot editar?

Els articles els pot editar tothom, encara que hi ha alguns articles que estan "protegits", aquest articles només els pot modificar l'administrador, els usuaris poden a través d'una "discussió" demanar o recomanar a l'autor que faci una modificació. És una forma de protegir els articles que podrien crear conflicte o que molts usuaris volen editar."



Queda tot ben explicat en el següent vídeo: